Марвин Гей: “Когато си на върха не ти остава нищо друго, освен да слезеш от него”

Марвин Гей е роден на 2 април 1939 г. във Вашингтон. Баща му, Марвин Гей старши, е свещеник в “House of God”, която проповядва православен юдаизъм. Майка му Албърта Купър е учителка. Марвин е второто от четирите деца в семейството. По-малкият му брат Франки е една от главните причини за развитието на музикалната кариера на Марвин. По-късно той става войник във Виетнам, а след завръщането си също като брат си става музикант. По-малката му сестра Зиола е хореограф на шоу програмите на своите братя. Имат и по-голямата сестра – Джийн.

Марвин започва да пее в църковния хор на църквата, в която работи баща му. Той израства в много нестабилна атмосфера. Често е жертва на побой и жестокост от страна на баща си. Когато Марвин е на 14 години, семейството му се премества в Дийнууд. Следващата година баща му напуска църквата и става алкохолик.

Марвин Гей развива любов към музиката от дете. Свири на пиано и барабани. В гимназията открива очарованието на блуса и започва да бяга от вкъщи, за да ходи на R&B концерти. Свири в няколко групи в града, включително The Dippers и The D.C. Tones. Влошените му отношения с баща му го предизвикват да избяга от дома си и да се присъедини към United States Air Force с надеждата да стане пилот. Развива голяма непоносимост към властта, започва да не се подчинява на заповедите и да бяга от занятия. Преструва се на умствено изостанал и е уволнен. Връщайки се в родния си град, работи като мияч на чинии и продължава да търси начин да започне музикална кариера.


1972-та трябва да бъде годината, в която Марвин Гей е на върха на света. По-малко от година по-рано той печели битката с Motown и успява да издаде „What’s going on“ като сингъл. Шефът на звукозаписната компания Бери Горди казва по повод песента: „the worst piece of crap I ever heard„. Впоследствие парчето се залепя за пет поредни седмици на върха на R&B класацията в Щатите, а едноименният албум е номиниран за Грами в две категории и продава над милион копия. Гей е обявен за дефиниращ тенденциите в музиката през годината от Bilboard, а изпълнителят в същото време подписва нов договор с Motown, което се превръща в най-доходоносната сделка с чернокож артист за времето си.

Когато си на върха не ти остава нищо друго, освен да слезеш от него“- Марвин Гей

What’s Going On се счита за един от най-големите албуми и забележителен запис в популярната музика.

Как се създава албумът и най-слушаната песен What’s Going On?

В края на 60-те години Марвин Гей изпада в дълбока депресия след серия неприятни събития: обявената диагноза за тумор на мозъка на приятелката му Тами Терел, провала на брака му с Анна Горди, нарастващата зависимост от кокаин, неприятностите с IRS и борбите с Motown Records, лейбълът, с който той подписва през 1961 г.

Една вечер, докато е в апартамента си в Детройт, Гей се опитва да се самоубие с пистолет. През март 1970 г. Терел умира от мозъчен тумор. Това е периодът, в който Марвин отказва да излезе на сцената в продължение на няколко години. През януари 1970 г. Motown издават следващия студиен албум на изпълнителя, That’s the Love Love Is, но Гей отказва да промотира записа, като избира да остане у дома, напълно изолиран и откъснат от всичко, предпочитайки да носи брада и суитчър, вместо костюми и блясък сред светлините и феновете.

Идва моментът, когато негов съученик Реналдо Бенсън от бандата Four Tops успява да вдъхнови Гей да пише текстове на политически теми и постепенно започват да се долавят социалните промени в музиката на соул певеца.

След историята, на която става свидетел Бенсън, на път с Four Tops от турнето им през 1969г.- бруталното полицейско насилие, извършено срещу антивоенни протестиращи в Народния парк на Бъркли, наречено по-късно- Кървавав Четвъртък, е всъщност главната причина за появата на What’s going on.

Видях това и започнах да се чудя какво става, защо се случва това, защо нападат собствените си деца на улицата, един въпрос доведе до друг

Реналдо Бенсън

Връщайки се в Детройт, текстописецът на Motown Ал Кливланд пише песен въз основа на разговорите си с Бенсън на видяното в Бъркли. Бенсън изпраща песента на Four Tops, но те отказват да пеят подобно нещо.

„Бандата казаха, че това е протестна песен, а аз им обясних, че: “Това е любовна песен, за любовта и разбирането. Не протестирам. Искам да знам какво се случва.“

В крайна сметка Бенсън убеждава Марвин, че това е неговата песен и той започва да работи по музикалната композиция, мелодия и текст, които отразяват собственото отвращение и неприемане на случващото се на Гей по това време.

Бенсън споделя:

„Гей добави някои неща, които бяха по-гето, по-естествени, които го направиха като история, а не песен … “


След смъртта на Марвин Гей, през 1984 г., това предизвика критична преоценка на албума и оттогава повечето рецензенти го смятат за важен шедьовър на популярната музика.

В MusicHound R&B (1998), Гари Граф каза, че What’s going on е “не просто страхотен албум на Гей, но е един от големите поп албуми на всички времена”, и по-късно Rolling Stone отбелязва, че това е: “революционизирана черна музика“. Дейвид Кац от BBC Music, описа албума като “един от най-великите албуми на всички времен и го сравнява с “Kind of Blue” на Майлс Дейвис.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s