Ziggy Stardust- бисексуланата рок звезда от 70-те

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, известен и с често срещаното съкращение Ziggy Stardust, е петият пореден студиен албум на английския музикант Дейвид Боуи. Привидно, в основата му стои историята за въображаемата рок звезда Зиги Стардъст.

Заема пета позиция в Обединеното кралство и 75-а в САЩ – Билборд. Прекарва общо 168 седмици в Британските класации.

В албума се предава историята на алтер егото на Боуи, Ziggy Stardust, който е рок величие и посланик на извънземни същества. Боуи създава Ziggy Stardust още когато е в Ню Йорк, за да промотира Хънки Дори, и прави изпълнения на концерти в Англия, Япония и Северна Америка. Албумът, както и героят Ziggy Stardust, придобиват популярност заради глем рок влиянията си и темите за сексуалното обследване и социалната ангажираност.

Тези фактори, съчетани с неяснотата покрай Боуиевата сексуалност и новаторското изпълнение на Starman в Top Of The Pops изстрелват албума в зоната на музикалните шедьоври, макар че срещу него се надига скептично критично отношение.

The Rise and Fall of Ziggy Stardust… е албум за една бисексуална извънземна рокзвезда. Този концептуален албум се стреми да разобличи изкуствеността на рок музиката като цяло. В него се дискутират теми като политика, употребата на наркотици, и сексуалната ориентация.

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars постоянно присъства в списъците на най-великите албуми на всички времена. Rolling Stone го класира на 35-о място в своята класация за най-добрите албуми. Според британско проучване от 1997 г., той е 20-ият най-велик албум на всички времена, 24-тият най-велик според списание Кю, и един от 100-те най-велики записа според Тайм.

Направен е концертен филм със същото име, режисиран от Ди Ей Пенибейкър, който излиза през 1973 година.

Продадени са над 7 милиона копия от албума на Боуи. Записът е направен в лондонското студио Trident Studios, където и Beatles записват през 1968г. “Hey, Jude”.

Легендарната корица на албума изобразява блестящия Боуи, позиращ извън ателието Мейфеър на име К. Уест – по-късно поражда причудлива теория на конспирацията, че Боуи предсказва идването на рапъра Кени Уест.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s