Когато ню уейвът започна без Depeche Mode и синтезатор за 200 лири

Composition of Sound, безспорно е име, което всеки уважаващ себе си фен на Depeche би трябвало да поназнайва. Откриваме, че на 14 юни, 1979г. е и началото на тази съвсем нова, изгряваща синт младежка банда.

Бандата е под това име близо година, когато са Винс, Анди и Мартин Гор, по-късно през 1980-а се присъединява и Дейв, когато започват и парчетата за най-голямото събитие в ню уейв музиката, а именно началото на бъдещата група Depeche Mode.

Composition of Sound

40 години, откакто Винс е събрал тайфата, как става всичко?

Анди Флечър и Винс Кларк се познават чрез момчешката бригада на Методистката църква “Св. Пол” и излизат често. Около май, 1979 г. Винс стартира “почти китарната група” No Romance In China, като се опитва да вкара и своя приятел Анди към групата. Винс бързо се отказва от No Romance in China и решава да започне банда за синтезатори с Робърт Марлоу, която наричат The Plan. В последствие Винс взима друго решение, разпадат “Планът” и правят с Флечър Composition Of Sound, Винс Кларк вижда този момент като началото на Depeche Mode:

“И наистина така започна Depeche Mode; бяхме само аз и Флечър.”

Единственият албум, издаден под името Composition of Sound, “A Question Of Knowledge”

“Старият приятел на Анди Флечър от училище, Мартин Гор, си купи синтезатор и го взехме в бандата заради клавира. После решихме, че не върви да свирим на китари- хич ни нямаше, но бихме могли да свирим на синтезатори, защото там ти трябват само два пръста”: Винс Клар, 2001г.


Докато Винс и Анди правят първите си плахи опити като музиканти, Мартин Гор е вече напред с материала. Още като ученик в гимназията свири на китара в групата Norman and The Worms.

Мартин ГорNorman and The Worms

“В началото на познанството ми с Мартин той не спираше да говори за музика, което ме изненада. Мислех, че такива като него- а той си падаше малко зубрач- слушат само класиците и това е.”: Фил Бърдет

Всъщност вниманието на Гор се съсредоточава върху всичко, свързано с попмузиката:

“Влюбих се в музиката още на 10 години, когато открих чанта с вехти плочи в шкафа на майка ми- стари 45-оборотни винили с рокендрол и направо умрях от кеф- нещо наистина ме трогна.”: Мартин Гор

Съвсем ествествено Гор започва сам да си купува плочи. Garry Glitter е от първите му любимци и остава такъв за дълго:

“Бях фен на Глитър до много късен етап. Спомням си, че когато издаде “Remember me this way”, слязох скришно до центъра, оглеждайки се да не ме види някой познат, шмугнах се в магазина за плочи, взех си я набързо, пъхнах я в торба и избягах! Дейвид Бауи ми повлия изключително силно. Първият албум, който си купих , беше Ziggy Stardust. Много обичах и Брайън Фери.”


Възможно е Винс всъщност да е свирил заедно с бъдещия си колега Мартин Гор по време на концерта на Norman and the Worms в Касълмейн, тъй като си спомня: “Дадоха ми да забия с Norman and the Worms- бях на баса на един техен гиг. Мисля, че ми връчиха баса на Флечър.”

След края на No Romance in China, Винс закупува “долнопробна имитация на Stratocaster” и прави дует със “спеца по ниските честоти” Анди Флечър. Винс и Анди със самочувствие кръщават поредния си поход към музикалната слава Composition of Sound.

Винс Кларк споделя:

“Някъде по онова време се замислих да се захвана сериозно с музика. Работих сума ти време на всевъзможни места, само и само да си купя добра китара- Fender Strat или нещо от подобна класа, както и апаратура Marshal, защото бях убеден, че колкото по-скъпо оборудване си набавиш, толкова по-добре ще звучиш”

Завършил образованието си в гимназията “Лейндън Хай Роуд”, Винс започва да работи на различни места като: фабрика за кисело мляко, “Кодак”, опаковане на стока в “Ярдлис”, пощенски куриер и т.н.

“Струвами се, че се насочих към музиката, най-вече защото мразех да работя. Мразех да ходя на работа- струваше ми се несправедливо.”

За Анди Флечър също е доказано, че не се страхува от тежката работа. Той разнася вестници, чисти самолети на летището, след като завършва гимназия, работи като чиновник в застрохователна агенция.

За щастие вечерно време Анди свири с Мартин в Composition of Sound, когато излизат и първите хитове на бнадата като “Photographic”.

Разбира се и Гор преминава през различни служби, коя от коя по-скучни, но интересна е историята с банката, в която работи на 18-годишна възраст. Мартин изтегля, благодарение на рабоатата си там, заем, с който успява да си купи синтезатор Yamaha за 200 лири:

“За първи път виждах синтезатор и нямах идея какво представлява.”- разказва Мартин пред One…Two..Testing през 1982г. “Цял месец си играх, за да разбера как се променя звука…всъщност още не съм доразбрал. Звуците, които произвеждах бяха или дълги, или кратки. Нямах предсатва, че може да се променя фомрата на звуковата вълна.”


“След ерата на пънка имахме усещането, че не бива да се връщаме към формата на рок групата- трябваше да извадим нещо ново, да променим нещата. Решението беше в електронната музика. Чувствахме, че е добре да сме новаторска синтбанда, а не традиционна група с ударни, бас и китара”

Така Composition of Sound забиват за първи път на купон на Деб Ман в един закрит център с ескалатори в Базилдън. Във вестниците пише следното:

Структурата на Composition of Sound включва два синтезатора и бас, както и неизбежната дръм машина. Парчетата им са приятно скокливи, без да се налага сравнение с Cure. Някои от нещата им звучаха добре, но като при всяка нова група, всъщност като всяка група- се нуждаят от усъвършенстване, с което членовете сигурно са наясно. Аз обаче лично не си паднах по кавъра им на “Then He Kissed Me” на Фил Спектър.

Твърде новата мода на синтезаторите и дръм машините не се приема много добре. Анди Флечър споделя пред Smash Hits: “Тълпата не реагира и на Винс му падна пердето- изскубна с ритници кабелите от контакта.”

В младежкия клуб на училището “Удлъндс” в Базилдън, Coposition of Sound свирят за последно в този си състав. Появява се Дейв и никой не си представя, че в един по-късен етап кариерата им ще направи неочакван завой.

“Дейв беше дошъл да послуша и да врътне някое копче, след това се премести в другата класна стая, за да послуша и Composition of Sound. В един момент почнаха да импровизират, при което Дейв пое вокалите на “Heroes” на Бауи, Винс хареса това, което чу, а останалото, както се казва, е история…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s